top of page

Fase 1

Woningplan

De fases zijn genummerd van 1 tot en met 6. Dit is de volgorde van de sloop en nieuwbouw. Voor iedere fase maken we een woningplan. Bewoners denken mee over de indeling van de woning, de tuin, parkeerruimte of bergruimte.

De sloop van Fase 1 is begonnen. Het gaat om in totaal 38 woningen:

 • Schouwstraat 6 t/m 36

 • Valkstraat 1 en 3

 • Larkstraat 3 t/m 29

 • Zeilstraat 2 t/m 12

Ook de Buurtvalk (Valkstraat 5) wordt gesloopt met fase 1. Uiteraard blijven de kunstwerken op het gebouw behouden.
 

De sloop zal enkele maanden duren. Daarna worden de woningen grotendeels gebouwd in de woningfabriek van Van Wijnen. We verwachten begin 2025 te starten met de nieuwbouw en op te leveren in de zomer van 2025.

De nieuwbouw: 33 rijwoningen

De nieuwe woningen zijn bestemd voor 1- & 2-persoonshuishoudens en hebben een eigen tuintje. De woningen bestaan uit twee verdiepingen: een begane grond en een bovenverdieping. Iedere woning heeft een eigen tuintje. Op de begane grond is een woonkamer met open keuken. U komt binnen in een hal met toilet en trap naar boven.

 

Naast de voordeur is de meterkast en een technische ruimte voor de installaties. Boven zijn twee slaapkamers en de badkamer met tweede toilet. In de badkamer is een aansluiting voor de wasmachine.

Servicekosten

​Bovenop de huurprijs van de woningen komen servicekosten. Voor glasschade, service onderhoud, ontstopping, onderhoud van de verwarmingsinstallatie en onderhoud van het groen rondom de woning. De hoogte van deze kosten is nog definitief niet vastgesteld.

Globale planning

 • April 2024: Asbest verwijderen, afkoppelen Nutsaansluitingen en start van de sloopwerkzaamheden;

 • Juni/juli: Oogstwerkzaamheden gereed;

 • Eind juni t/m half oktober: Start werkzaamheden van de Nutsbedrijven;

 • Najaar: Nieuwbouw in de woningfabriek van Van Wijnen, waar Fijn Wonen-woningen gemaakt worden. Er zijn dan geen werkzaamheden op locatie;

 • Eind 2024/begin 2025: Plaatsen van de funderingen op locatie. Dit zal enkele weken duren;

 • Begin 2025: Start opbouw woningelementen;

 • Voor de zomer 2025: Oplevering van 33 rijwoningen.

Sneek_Fase1_Het Eiland_impressie woningen_mei2024.jpg

3D woningtour

Wilt u ervaren hoe de nieuwe woning er straks uitziet? Dat kan! Met deze 3D tour kunt u virtueel door de woning heen lopen. De tour speelt automatisch af waardoor u elke ruimte te zien krijgt. U kunt ook zelf bepalen welke ruimte u bekijkt door op de witte poppetjes te klikken.

Bewonersinformatie

Hier kunt u het verhuurboekje van Fase 1 downloaden.

Deze brochure is gemaakt voor de bewoners van fase 1. In deze brochure vindt u een overzicht van de belangrijke informatie over fase 1.

Aanvullende informatie over sloop en nieuwbouw
De sloop van een woning is een grote gebeurtenis. Er komt veel op de bewoners af. En wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. In de folder Sloop & nieuwbouw leggen we uit wat er gaat gebeuren.

Bouwen aan een betere wereld

De huidige woningen worden in april en mei 2024 circulair gesloopt. Dit betekent dat veel materialen die tijdens het ontmantelen worden afgevoerd, hergebruikt zullen worden. Het is dus geen afval, maar  het zijn grondstoffen! Dit wordt ook wel oogsten genoemd.


De nieuwbouwwoningen worden geproduceerd door Fijn Wonen in de woningfabriek van Van Wijnen in Heerenveen. Daarna worden de woningen in elementen op de juiste bouwlocatie door een kraan geplaatst. In de relatief korte tijd van enkele maanden bouwen we zo de nieuwe huizen op. Voor dit bouwsysteem zijn veel minder bouwvakkers aan de slag dan bij een traditionele bouw en het scheelt veel meer verkeer van en naar Het Eiland. In deze video ziet u hoe dit gaat.
 

De nieuwe woningen zijn duurzaam, comfortabel en heel goed geïsoleerd. De woningen worden gasloos en voorzien van een elektrische kookaansluiting. Op beide verdiepingen is vloerverwarming aanwezig. Ook liggen er zonnepanelen op de daken. Hierdoor kunnen de energiekosten laag gehouden worden.

De woningen worden verwarmd met een luchtwarmtepomp. Voor de wijk Het Eiland werkt de gemeente hard aan de aanleg van een netwerk verwarmd met aquathermie. In de toekomst kunnen ook de woningen van fase 1 hierop worden aangesloten. We onderzoeken of er ook zonnepanelen geplaatst kunnen worden, hiervoor vragen we een bijdrage van de huurder. Deze kosten zijn altijd lager dan de prijs die u anders voor stroom betaalt.

In het wijkplan is gekeken waar mogelijkheden liggen voor extra groen en bomen. Door de bebouwing op een aantal plekken verder van de straat te plaatsen ontstaat er een groenstrook of speelterrein. Dat maakt de wijk aantrekkelijk en uitnodigend. Ook worden rondom de woningen hagen geplant. Die dragen bij aan de biodiversiteit en zijn voor diverse vogels een welkome plek.

bottom of page